Een fijne jaarwisseling en een voorspoedig 2020

MPL058 project 2019

Dit was voor mij het jaar van de Miniature People Leeuwarden.
De eerste 7 maanden plaatste ik net als in 2016, 2017 en 2018 , de miniaturen op een locatie. Nam een foto en deed de miniaturen terug in het doosje.

Hier kwam verandering in toen de redacteur van het NTR programma Klokhuis een e-mail stuurde. Het verzoek was of we telefonisch contact konden hebben. Een leuk gesprek gehad en afgesproken, dat er een uitnodiging zou komen voor een opname in Den Haag, Utrecht of Amsterdam.
De bedoeling was dat ik een scene zou maken met de miniaturen in één van de plaatsen. Later zouden dan kinderen langs de locatie lopen en de miniaturen zien staan.
Een paar weken later kreeg ik een e-mail. Het item Miniatuurfotografie was geschrapt. Er bestaat een kans, dat het item in 2020 weer op de agenda staat.

Ondertussen kreeg ik een idee. Ik wilde een Miniature People Leeuwarden expositie te doen in Leeuwarden.
Ik had een aantal foto’s uitgeprint op schaal 1:87 en meegenomen de stad in. De uitgeprinte foto op de locatie waar de foto gemaakt was, samen met de miniaturen, neergezet en daar weer een foto van gemaakt. De gedeeld op verschillende Facebookpagina’s

Toen ik de volgende dag keek bij de reacties. Zag ik dat Bente van Berkum, Serge Hollander van oa WritersBlockLeeuwarden had getagd. Hij reageerde dat hij een kennismakingsgesprek en een afspraak om te brainstormen zag zitten.
Een afspraak gemaakt.

Twee weken later op gesprek gegaan. Dat voelde direct goed.
Serge vertelt over het programma klokhuis. Hij zei, het idee om de miniaturen te laten staan is prima.
Twee locaties poppetjes neerzetten, vastplakken en kijken wat de reacties zijn.

Een week later met de miniaturen en lijm de stad in gegaan. In de Bagijnestraat de eerste setting geplaatst. Backpackers die onderweg zijn naar de Oldehove. Tweede in de Haniasteeg geplaatst.
Deze 2 locaties waren al een goede set.
Ik ben in die week twee keer per dag langs fietst of de miniaturen er nog stonden. Conclusie niemand haalde ze weg. Vanaf dat moment iedere week de stad in om locaties te zoeken en miniaturen te plaatsen.
Ook een samenwerking gedaan met CoteCreate, RvdL en Lieuwe Wiersma. Terwijl zij de muur voorzagen van graffiti, plaatste ik mijn miniaturen. Zodat het leek, dat zij ook de muur aan het verven waren.

In september 2019 kreeg ik een bericht via het contactformulier van mijn website. Tim Fierant, journalist bij de Leeuwarder Courant wilde graag mij interviewen nav het miniatuurproject.

Op 25 september 2019 verscheen het artikel op 2 middenpagina’s in de LC.

Later die week kom ik Henk Leutcher tegen tijdens mij zoektocht naar locaties. Hem de locaties laten zien. Hij was enthousiast. De stadsgidsen van A Guide To Leeuwarden gaan een aantal van mijn locaties langs tijdens de stadswandelingen.
Lonnies Planet is het weekend in Leeuwarden en noemt mijn miniatuurpeople project in haar blog ?
In oktober stuurt Chris mij het idee, om de locaties aan een eigen Google Map toe te voegen. Vanaf dat moment is het voor mensen mogelijk om de route te volgen via hun smartphone.
Heb ook een bericht naar het DE café gestuurd. Het terras op de tweede verdieping is ideaal voor de miniaturen. Kreeg een positief bericht terug. De maandag de miniaturen geplaatst.
Een uitnodiging ontvangen van Klaas Rein Noppert (Friese Modelbaan Club).
Ik heb mijn Miniature People voor een station geplaatst.
Dit is het begin van het Miniature People Leeuwarden Project. ?
De backpackers, die de trein pakken naar de binnenstad van Leeuwarden. Later zijn ze gespot in de Bagijnestraat.

Steeds meer mensen lopen de route.
Waar mensen in het begin vreemd keken als ik foto’s maakte van iets dat op een muur staat, zijn er nu veel mensen die mij herkennen en mij aanspreken.
Het hoogtepunt van het aantal mensen/ toeristen was tijdens Explore The North.
Terwijl ik mijn statief had uitgeklapt en de camera er op wilde plaatsen stopten vier personen.
De mevrouw zei, oh wat leuk, de kunstenaar in actie. Ze woonde net in Leeuwarden en had gisteren de stadswandeling voor nieuwe bewoners van Leeuwarden gelopen. Ze vonden het zo leuk het project, dat ze de Google Maps #MPL058 route vandaag aan het lopen waren.
Meerdere mensen bleven staan om te kijken en vroegen naar het verhaal van het project.
Op een gegeven moment zag ik een groep van ongeveer 25-30 mensen de straat in wandelen. Stopten bij mijn backpackers. De stadsgids vroeg of de mensen ook iets opviel. Een aantal zagen de poppetje direct en reageerden enthousiast, toen de anderen ze ook zagen, maakten ze er foto’s van.

Ondertussen had ik half november een e-mail ontvangen van Frouke Sijtsma van Omroep Friesland. Ik dacht dit moet ik stil houden, want straks gaat dit ook niet door.
27 november opnames voor het tv programma Hea! Spannend en ontzetten tof om te doen.

2 december 2019 was de uitzending. Wat een positieve heb ik op de uitzending gehad.

Ondertussen is de Miniature People Leeuwarden map voorzien van 20 locaties.

De zaterdag voor de kerstdagen een advertentie aangemaakt op Facebook en Instagram.

“Bezoek het Miniature People Leeuwarden Project in de vakantie.”

Op eerste en tweede kerstdag hebben mensen mijn route gelopen. Veel foto’s voorbij zien komen van moeders, vaders die met de kinderen de miniaturen hebben bezocht.
Nooit gedacht een paar maanden geleden, dat mensen het zo leuk zouden vinden.

In 2020 ga ik op zoek naar nieuwe locaties.

Een fijne jaarwisseling en een voorspoedig 2020

Dit vind je misschien ook leuk...