Street Art Tour ( A Guide to Leeuwarden)

Street Art Tour ( A Guide to Leeuwarden)

In december 2019 kreeg ik, na het zien van een door Henk opgestuurde foto van toeristen bij mijn miniaturen, het idee om een keer een Street Art Tour mee te lopen. Had tegen Henk gezegd, dat de mensen niet vooraf mochten weten, dat ik de kunstenaar ben achter het project.
Een tour langs de graffiti, murals (muurschilderingen). Een gedeelte van mijn Miniature People Leeuwarden project is opgenomen in de route.

Vanmiddag om 13:00 uur verzamelen op het Oldehoofsterkerkhof. Er hadden zich 30 mensen ingeschreven voor de stadswandeling.
Charlotte kwam naar mij toe en vond het tof dat ik mee ging wandelen. Afgesproken wanneer we bij een locatie van mijn project zijn een verhaal vertel over de miniaturen Dat lijkt mij een leuk idee.

Toen iedereen aanwezig was nam Charlotte het woord. Vertelde over Leeuwarden en de Street Art.
Toen zij de vraag stelde waar iedereen vandaan kwam, vond ik het mooi om te horen, dat de groep bestond uit mensen vanuit heel Nederland. Ik heb niet iedere plaatsnaam onthouden, maar een aantal wel: Waalwijk , Nijmegen, Aalsmeer, Amersfoort, Bolsward en Leeuwarden.

De tour begon in de Prinsentuin. De muurschildering vaak langsgelopen, maar nooit het verhaal erachter gehoord. Terug de binnenstad in. Denk je alles wel te weten in de stad, sta je op een plek met een verhaal op de Nieuwestad. De wegwijzer staat er sinds 2003. Ik fiets er dagelijks langs, maar was mij nog nooit opgevallen.

Daarna via de Wolvesteeg naar de muurschilderingen op het plein tussen de Wolvesteeg en de Haniasteeg. De kunstenaars ken ik, maar het verhaal van de mural wist ik niet helemaal.

Toen we door de Haniasteeg liepen, kwam Charlotte naar mij gelopen. Wees op de sticker die op het hout was geplakt. De sticker zat niet meer op de plek waar de miniaturen staan. Ik wees aan waar de miniaturen in de muur stonden. De meeste mensen zagen de miniaturen staan.

Ondertussen hoorde ik een meneer achter mij tegen mensen het verhaal vertellen. De kunstenaar plaatst op plekken in de binnenstad van Leeuwarden miniatuurpoppetjes. Die kun je via een route op zijn website volgen. Ook is hij op tv geweest.
Een mevrouw vroeg aan mij: hoe weet u dat de miniaturen daar staan. Ja wat moet je dan zeggen. Ik zei; ik ben de persoon van de miniaturen in de stad.
Toen we in de Bagijnestraat kwamen stopten we bij de Backpackers die op de muur staan.
Charlotte vertelde over de miniaturen en dat door de hele binnenstad de miniaturen te zoeken zijn. Er is een google map van het project, die je kunt vinden op zijn Facebook, Twitter en de website.

We hebben het genoegen, dat de kunstenaar van het project vandaag meeloopt.
Kort mijn verhaal gedaan. Ondertussen waren de mensen foto’s aan het maken van de miniaturen. De tweede stop was bij de schaapjes en de herder.
Ik heb ook foto’s gemaakt van de mensen toen zij foto’s maakten van de locatie.

 

 

 

 

De wandeling gaat verder. Aangekomen bij het hek met de schilders. Ik zeg tegen Charlotte, dit is een locatie waar een verhaal achter zit. Heb het verhaal verteld van de miniaturen die verdwenen zijn van het hek bij het Sint Anthony gasthuis.
Dat ik een paar dagen later door de Bagijnestraat liep en in gesprek kwam met de bewoonster. Ik was haar tweemaal tegengekomen tijdens het plaatsen van miniaturen. Zij hoorde het verhaal van de verdwenen miniaturen en stelde voor om een paar miniaturen op hun hek te plaatsen. Zo kwam het idee van de schilders op het hek.

De volgende stop was bij de Westerkerk. De mensen moesten nu zelf zoeken naar de poppetjes. Een aantal zagen ze direct staan.
Hierna zijn we naar de Bagijnesteeg gegaan. Mooi om te zien, dat mensen direct op zoek gaan. Er foto’s van maken en ondertussen vragen stellen.

Het laatste gedeelte van de Street Art Tour was de Klanderij. Om het gebouw gelopen en uitleg gekregen bij een aantal murals.
https://writersblockmurals.com/walls/

Dit was de eindbestemming. Er werd een groepsfoto gemaakt. Daarna kreeg iedereen een plattegrond. Ik heb iedereen mijn visite kaartje gegeven. Mochten ze weer een keer in Leeuwarden zijn, dan kunnen ze de Miniature People Leeuwarden route vinden op mijn website of social media.

Het was een toffe ervaring om de Street Art tour te lopen en ook onderdeel te zijn van de tour.
De positieve reacties van de mensen waren geweldig. Vanmiddag kwam het besef dat ik toch wel iets leuks heb neergezet in de stad. ?

Charlotte dank je wel voor de tour. Het enthousiasme hoe je bij iedere muurschildering, graffiti en miniaturen het verhaal vertelde en het plezier dat je uitstraalde toen je de Street Art Tour verzorgde was uitstekend. ?

Ik kan iedereen deze tour of een andere tour van A Guide to Leeuwarden aanraden.

Meer info op:

https://www.aguidetoleeuwarden.nl/streetarttour-nl/

 

Dit vind je misschien ook leuk...