Tresoar / Obe


Ik ontvang af en toe een bericht van ondernemers in de binnenstad, dat er bij hen in de winkelstraat leuke plekken zijn voor een tafereel. Of zoals een paar weken geleden een reactie van Tresoar (Fries Historisch en Letterkundig Centrum) op mijn Facebook bericht op Wat is er te doen in Leeuwarden.
“Je mag Tresoar of Obe ook wel in de route opnemen Michel tenminste als er een geschikte plek is voor de miniature people. Geweldig leuk Initiatief!”

Ik ben de afgelopen weken langs beide gebouwen gelopen, maar kon geen geschikte plek vinden. Had de moed al opgegeven.
Afgelopen woensdag kreeg ik een bericht, dat de mysterie miniatuur, zittend in de muur, verdwenen was. Ik heb eind van de donderdagmiddag een aantal miniaturen ingepakt, die ik in het gat kon plaatsen. Naar de binnenstad gefietst.
Aangekomen in de Bollemanssteeg, viel het direct op dat het mannetje nog op zijn plek zat. Ik dacht het is ook zonde om direct weer naar huis te gaan. Er zit in dezelfde muur nog een gaatje. Een dame en een heer uit het doosje gehaald. Gepast en gemeten. Miniaturen eruit gehaald. Lijm in het gaatje in de muur gedaan. Met de pincet de miniaturen één voor één in het gat gezet. Ondertussen had ik het idee, dat er iemand achter mij stond te kijken. Draai mij om en zie een man, een vrouw en hun zoontje. Zegt de vrouw; Das ist so schön, das ist Street Art.
Het zoontje keek naar de miniaturen en daarna keek hij mij verbaasd aan. Alsof hij wilde zeggen, hoe komen de poppetjes daar? Daarna keek hij weer naar de miniaturen en moest toen lachen. De mevrouw vroeg, gelukkig, in het Engels naar de betekenis van de miniaturen. Uitleg gegeven over het Miniature People Leeuwarden Project. Visitekaartje gegeven. Ze ging de route direct opzoeken op haar smartphone.

De terugweg langs de Obe gefietst. Ik zag het houtwerk en de ruimte van ongeveer 0,7 cm tussen de planken. Foto van gemaakt. Thuis gekeken wat er tussen de ruimte geplaatst kon worden. Keuze viel op de miniaturen zittend op een bankje.

Vanmorgen de spullen ingepakt voor een controlerondje langs een aantal miniaturen. Er valt, nu het zo druk is, wel eens een miniatuur om.
Ik had inmiddels contact gehad met het Douwe Egberts Cafe. De “verdwenen“ miniaturen waren gespot. Ze stonden bovenop een terraslamp. Kom vanmiddag op het terras op de tweede etage. Staan er geen miniaturen op de lamp. Ik controleer of het Douwe Egberts winkeltje nog intakt was, die was nog heel. Zie ik ineens in mijn ooghoek de miniaturen zitten. Iemand heeft ze achter het glas van de lamp geplaatst. Ik zeg niks meer aan doen. Daar staan ze veilig.

In de Bagijnestraat een schaap teruggeplaatst. Ondertussen gadegeslagen door mijn zus en zwager. Hen de andere 3 locaties in de Bagijnestraat laten zien.

Het schaap en een aap waren vorige week losgeraakt en waren uit logeren. Kreeg deze week per post beide beestjes thuisgestuurd. De beide herten stonden ook los. Allebei vastgeplakt.

Het was tijd om naar Obe op het Oldehoofsterkerkhof te gaan. Met passen en meten het bankje met de twee miniaturen, tussen de planken gekregen.

Nummer 42 is een feit.

De laatste 3 foto’s zijn gemaakt met de Samsung S10

Dit vind je misschien ook leuk...