Herstelronde en bedankt


Waar ik voorheen na iedere melding het liefst zo snel mogelijk de stad in wilde om het tafereel te herstellen, spaar ik de berichten op en ga zaterdagmiddag mijn ronde doen.

De afgelopen week meerdere berichten ontvangen van mensen,  die melden dat er een miniatuur ontbrak of op de grond lag.

Eén van de meldingen was het missen van de miniatuur met de drilboor. Deze stond niet meer op zijn plek. Maandag gebeld met de Treinpassage of zij misschien een doosje op voorraad hadden met het poppetje met de drilboor. Zij hadden hem niet op voorraad.

Dinsdag was ik onderweg naar het werk. Toch even kijken in de Bagijnesteeg. Misschien lag de man met de drilboor op de grond. Helaas lag hij niet op de grond. Toen ik mij omdraaide viel op, dat er ook een bouwvakker was verdwenen.

Dinsdagmiddag een  e-mail naar de Modeltreinwinkel gestuurd. Zij hadden nog 2 doosjes op voorraad. Heb ze besteld en donderdag waren ze binnen.

Vrijdagavond de spullen ingepakt. Zaterdagmorgen gecontroleerd of ik alles in de rugzak zat dat ik nodig heb.

Om 12:00 uur naar de binnenstad gefietst.

Eerste stop was de Vijzelstraat. Iedere vier weken leg ik nieuw aarde in het gat waar de miniaturen staan te tuinieren. Door de wind verdwijnt de laag aarde. Deze keer ook mos toegevoegd. Zo heeft het tuinieren toch nog iets opgeleverd ? Gesproken met de winkeliers, die van de saaie straat weer een levendige winkelstraat hebben gemaakt.

Daarna mijn fiets in de bewaakte fietsenstalling geplaatst. Zoals iedere week een beker koffie voor onderweg bij het Douwe Egberts Café gehaald.

Af en toe een slok nemend van de koffie naar de Bagijnesteeg gelopen. Toen ik de steeg in liep zag ik mensen druk zoeken naar het mannetje met de drilboor. Ik zei tegen de mensen, dat het mannetje verdwenen was en dat ik een nieuwe ga plaatsen.  Rugzak neergezet en het etui met de lijm, pincet gepakt.

De man met de drilboor en de bouwvakker weer op zijn plek gezet. Beide taferelen weer compleet. Ondertussen kwam er een oudere mevrouw langsgelopen. Ze stopte en zei. U bent de meneer die bij mij op het hoge hek twee mensje op een bankje heeft geplaatst.
Zo leuk als ik ’s morgen de gordijnen open doe en ze zie zitten. Het maakt mij blij. Voordat ze weg liep zei ze; U moet er wel mee doorgaan meneer, want er komen heel veel mensen ze opzoeken iedere week. Ik heb haar gerustgesteld en gezegd, dat ik nog lang hoop door te gaan met plaatsen.

De tweede melding was voor de schilder in de Bagijnestraat. De schilder heeft denk ik het gevoel dat hij nu wel lang genoeg op één plek heeft staan schilderen. Hij was er weer afgesprongen. Nu een aantal millimeters naar voren geplaatst. Kijken hoelang hij het nu volhoudt.

De rest van de taferelen in de Bagijnestraat gecontroleerd. Waren allemaal compleet.

Op het Oldehoofsterkerkhof kwam ik Vince tegen met zijn dochter. Ze had een miniatuur gespot in de Haniasteeg.
Door de Grote Kerkstraat naar de Sint Anthonystraat gelopen. Hier kwamen twee dames en een man ons voorbij lopen. Ondertussen met de routekaart in de handen, zoekende naar de taferelen. Ik zei u loopt er voorbij.  Wij stopten bij de op het bankje zittende miniaturen. Toen kwamen zij naar ons toelopen.
Ik vertelde over de miniaturen en dat op deze locatie het QR bordje was verdwenen. Oh jij bent de man achter het project. De vragen beantwoord over het project.
Ze vertelden dat in de Haniasteeg ook een QR bordje mist. Ik zei, dan ga ik daar zo kijken. Afscheid genomen en ze een fijne wandeling gewenst.

Over de Nieuwestad gelopen naar de Ipe Brouwersteeg. Tafereel was ook compleet. Doorgelopen naar de Haniasteeg. Het QR bordje was bij het onderzoeksteam verdwenen.

Ik zag ondertussen twee volwassenen met kinderen zoeken naar de taferelen. Bleek er nog een QR bordjes verdwenen te zijn. Heb ze gewezen waar ze moesten zoeken.
Ze  reageerden enthousiast toen ze de miniaturen hadden gevonden.  Ik ben ondertussen verder gegaan om de taferelen weer te voorzien van een QR bordje.
De kinderen kwam bij mij staan vroegen wat voor poppetjes er stonden. De ene hadden ze herkend als politie agent. De andere twee witte mannetjes waren de boeven.
Ik vertelde, dat er eerst een band had gestaan en er alleen nog een beentje was achtergebleven. De witte mannetjes waren de plek aan het onderzoeken waar de band had gestaan. De politieagent stond op de uitkijk.

Toen zegt één van de kinderen, maar waarom zit er rode verf op de witte mannetjes. Dat komt van de rode verf dat op de muur zit, zei de moeder. Zij had wel door dat de rode spatjes verf, bloed voorstelde.
De moeder vroeg of ik met de kinderen op de foto wilde bij het tafereel. Op de foto met de meneer van de poppetjes ?

Rond half vier naar het Oldehoofsterkerkhof gegaan. Afgesproken met Henk. De 3de druk van de routekaart was binnen.  De komende week heb ik 120 nodig voor twee afspraken.

Met Renuka Brouwer van Ut Streekie gesproken. Zij is de eigenaresse. Was super leuk om met haar kennis te maken. Ze vertelde hoe snel de routekaarten over de toonbank gaan.

Leuk om te zien, dat er veel mensen met een routekaart- plattegrond, enthousiast op zoek zijn naar de taferelen.  De leuke gesprekken met mensen tijdens mij ronde door de stad, dat geeft mij een positieve energie om door te gaan.

Ik wil iedereen bedanken voor het kopen van de routekaart/ plattegrond, het lopen van de route, de toffe reacties die ik heb mogen ontvangen de afgelopen weken, maanden op straat en op de Sociale Media, WhattsApp.

Mede dank zij jullie kan het project nog groter worden.