Nummer 48 en 49

De weersvoorspellingen waren prima tot 17:00 uur. Rond die tijd was er regen voorspeld.
Gekeken hoe hoog de luchtvochtigheid zou zijn. De luchtvochtigheid was voor in de middag rond de 80%. Het drogen van de lijm duurt dan iets langer dan de 90 seconden, die het normaal droogt.
Maar daar hebben we wel een oplossing voor. Later meer hierover.

Eerste halte was de Haniasteeg. De politieman heeft het daar niet naar zijn zin of misschien ontslag genomen. Nieuwe politieagent geplaatst. Hopelijk dat deze zijn draai snel heeft gevonden.
Spullen ingepakt. Ik loop de Haniasteeg door en kijk ik naar de muren met het uit stekende cement. Zie op het eerste gezicht niet een plek om nummer 48 te plaatsen.

Volgende halte is de Bagijnestraat. De schilder was weer eens van het hek gekukeld. De lijm op de plek van het hek gesmeerd, waar het mannetje komt te staan.
Schilder op het hek geplaatst. Een paar keer viel hij weer om. Dit kwam zoals ik eerder schreef door de luchtvochtigheid. Er liepen een man en een vrouw langs die bleven staan. De mevrouw vertelde dat zij en haar man de route voor 1/3 hadden gewandeld en dat ze het mooi vinden. Ze gaven ook nog een aantal tips.

Een paar minuten later werd ik aangesproken door een meneer en mevrouw. Het waren de buren van de mensen waar de schilders op het hek staan. Ze vonden het prachtig dat het project een succes is.
Ze vertelden, dat ze genoten van de vele mensen, die de wandeling doen. Kinderen en volwassenen die enthousiast op het hek zoeken naar de miniaturen.
Ik dacht ik vraag het gewoon; mag ik een miniatuur bij u op het hek plaatsen? Ze reageerden enthousiast. Dat zouden we leuk vinden.

Er waren  10 a 11 minuten verstreken. De lijm was hard geworden.  

Ik heb de doosjes met de modelbouwfiguurtjes op de pilaar uitgestald. Welk poppetje past het beste op het hek. Mijn keuze valt op een mannetje dat met zijn armen over elkaar op een steen leunt.
Achter het hek gaan staan. Het mannetje op de buitenste rand geplaatst. Zo kijkt hij recht de Nieuwesteeg in.
Achter het verscholen maakte ik foto’s van het tafereel. Er passeerden veel mensen met een routekaart, op zoek naar de schilders op het hek. Sommige mensen zagen mij zitten achter het hek, maar liepen verder en stopten bij de schilders.
Toen ik overeind kwam zag ik twee dames zoeken naar de schilders. Ik zei; ze staan een ietsje verder. Ze maakten foto’s van de schilders. Ik vertelde dat ik net een nieuw tafereel had geplaatst en daar nu foto’s van maakte. Ze kwamen uit Gouda en waren een weekend in Leeuwarden. De miniatuur stond niet recht zag ik op de foto’s. Poppetjes los gemaakt en opnieuw lijm op het hek gesmeerd. De mevrouw uit Gouda vroeg of ze foto’s mocht maken terwijl ik bezig was het mannetje te plaatsen. De kunstenaar in actie. Ik zeg dat is prima. Zijn jullie de eerste wandelaars die nummer 48 op de foto hebben.

Het bleef druk. Marcel van A Guide to Leeuwarden kwam langs met toeristen. De mensen spraken hun waardering uit over het project. De vragen van de mensen beantwoord.
Er kwam een mevrouw met 2 kinderen langsgelopen. Ze had een routekaart gekocht en voor de verjaardag van beide jongens ieder een doosje met modelbouwfiguurtjes bij de Treinpassage gekocht, zodat ze thuis hun eigen miniatuurwereld kunnen maken.  

Het was inmiddels 15:00 uur.  Ik twijfelde of ik naar huis zou gaan of toch nog op zoek naar een locatie voor nummer 49.

De taferelen in de Bagijnestraat richting de Kleine Kerkstraat gecontroleerd. Deze waren compleet.

Kleine Kerkstraat doorgelopen. Nieuwestad overgestoken. De Ipe Brouwersteeg door naar het Ruiterskwartier. Toch maar rechtsaf geslagen. Misschien dat ik in de Haniasteeg toch nog een plekje vind.

Na het scannen van de muur met het uit stekende cement, zag ik links onder een ideale plek voor een tafereel.  

De keuze viel op het een lantaarnpaaltje en een mannetje dat de krant leest. De lijm op het cement gesmeerd. Gerard Drent kwam aanlopen. Hij maakt foto’s van de Leeuwarder binnenstad.
Er kwam twee mensen aangelopen met een kaart in de handen. Speurend langs de wanden van de Neushoorn.
Inmiddels had ik het lantaarntje en het mannetje dat de krant aan het lezen was in de muur geplaatst. Ondertussen gesproken met de Gerard en de meneer en mevrouw die bij mij kwamen staan. Leuk gesprek gehad. De miniaturen stond inmiddels weer stevig vast in de muur.

De beide dames uit Gouda hadden wederom geluk. Zij waren bijna klaar met de route en kwam de Haniasteeg inlopen.

Het was weer een toffe middag.

Iedereen bedankt voor de leuke gesprekken, de fotomomenten, het enthousiasme en de waardering.

Komende week ga ik op zoek naar een locatie voor nummer 50. Dit wordt een feestelijk tafereel.

Sinds gisteren is de Treinpassage het vijfde verkooppunt waar je de route kan kopen.

De Treinpassage
St.Jacobsstraat 38 -40
8911 HV Leeuwarden
http://www.treinenpassage.com/

Foto 5 is gemaakt door Gerard Drent.

Dit vind je misschien ook leuk...