Patershuis Bagijnestraat

Een aantal maanden geleden zei iemand tegen mij;  Michel is het idee om iets te doen met de miniaturen en de geschiedenis van panden in Leeuwarden.  Ik heb daarover nagedacht,  maar door de omstandigheden bleef dat er bij.  Tot vandaag.

Vanmorgen was ik thuis mijn miniaturen aan het rangschikken en kwam het doosje tegen met 8 bruin geklede monniken, die ik in 2016 had gekocht.  Op 14 november 2020 schreef ik dat ik een cadeau had gekregen van Patricia. Ze had 3 miniaturen gekocht. Drie in zwart geklede monniken.


Heb Patricia een bericht gestuurd, dat ik de schilders ga vervangen voor monniken.
De schilders op het hekwerk in de Bagijnestraat vielen er iedere keer af en soms verdween er eentje. De schilders zijn helaas niet meer leverbaar.

De miniaturen, de camera, iets te eten en een fles water in de rugzak gedaan. Statief in de fietstas gedaan.

Afgelopen week zag ik een foto van het tafereel bij de Westerkerk voorbij komen op Instagram en zag het mannetje languit liggen. Naar de Bagijnestraat gefietst. Eerst de miniatuur bij de Westerkerk overeind gezet.

Daarna naar het hek gelopen waar de eenzame schilder staat. De schilder verwijderd.
Mijn complimenten voor de schilders. In een jaar tijd toch hek voorzien van een nieuwe verflaag.

De 3 monniken uitgezocht die ik op het hek wilde plaatsen.  
Ook vandaag was het weer een komen en gaan van mensen in de Bagijnestraat. Net wanneer ik de lijm op het hek had gedaan, raakte ik aan de praat. Wanneer de mensen verder gingen, dan was de lijm al droog.  
Het is mooi om te zien hoe volwassen en kinderen enthousiast zijn over het project en de route die er aan gekoppeld zit.

Het pand Bagijnestraat 57 heeft een historie die terug gaat tot 1500.

10. Patershuis – Bagijnestraat 57

Het Patershuis was het hoofdgebouw van het kloostercomplex van de Grauwe Bagijnen, dat rond 1500 in de Bagijnestraat verrees. De verschillende gebouwen, waaronder de Westerkerk, stonden in verbinding met elkaar. De Bagijnen leefden en werkten hier in gemeenschappelijke ruimten. Latere notabele bewoners hebben het Patershuis doorlopend verbouwd en aan de mode aangepast. In 1905 liet advocaat en notaris J. Tjebbes het huis verbouwen door architect H.H. Kramer. Het kreeg toen Art Nouveau elementen zoals de dakversiering en glas-in-lood. In de kelder zijn middeleeuwse gewelven en Friese rozentegels bewaard gebleven. Het pand krijgt misschien een museale bestemming. BRON HCL https://historischcentrumleeuwarden.nl/toerisme/stadswandelingen-apps/39-stadswandelingen/1602-stadswandeling-langs-bekende-leeuwarder-monumenten-i

Het was weer een fijn om even een paar uren op pad te zijn. Morgen een rustdag.

Dit vind je misschien ook leuk...