Overlevers

Heb de afgelopen dagen mooie foto’s binnengekregen van de taferelen in de sneeuw, dat het toch wel begon te kriebelen om tijd vrij te maken en op pad te gaan.

Toen ik vanmorgen opstond en de gordijnen opende zag ik dat het sneeuwde.
Gegeten en een bakje koffie gedronken. De rugzak met camera en miniaturen staat altijd klaar voor het geval ik beslis om op pad te gaan.  Wandelschoenen aangetrokken, winterjas, sjaal en handschoenen. Klaar voor de wandeltocht naar en door de binnenstad.

De eerste taferelen waren sneeuwvrij en stonden stevig vast. In de Grote Kerkstraat was ik benieuwd of de “rustende wandelaars” ook zaten sneeuw te happen. Dat zou wel een mooie foto opleveren. Er lag een beetje sneeuw, dit heb ik aangevuld met een beetje sneeuw dat een steen lager lag. Improviseren 😊

De mountainbikers in de Bagijnesteeg waren ingesneeuwd. De sneeuw voorzichtig met een mesje verwijderd. Het ijs dat tussen de buik van de mountainbiker en het stuur zat heb ik laten zitten. Het zal zwaar fietsen met een ijsblok (in onze ogen een minuscuul ijsblok) op de buik.
Ondertussen werd het ook drukker op de pist. Snowboarders kwamen kijken hoe het met de mountainbikers was gesteld.  Meerdere bewoners waren verrast door  de sneeuwstorm van afgelopen zondag. Snap het wel. Door de aandacht die ze dagelijks krijgen van wandelaars, letten ze verder nergens meer op.

De 3 andere taferelen in de Bagijnesteeg stonden nog netjes op hun plek. De bouwvakker met drilboor was nog druk bezig met de stenen kapot te maken. De bouwvakkers nog druk doende met de plankjes. De tuinman heeft sinds zondag rust.  Valt niet veel te snoeien op de plek waar hij staat.

Het oudere echtpaar in de st Anthonystraat vertelde dat ze de afgelopen dagen hadden genoten van de sneeuw en vandaag van de zon. Ze waren niet van plan om overdag ergens binnen te gaan zitten.  ’s Avonds verplaatsen ze zich naar de woning aan de andere kant van het hek.  Kruipen ze door een klein gat onder het raamkozijn om in de woonkamer te komen. Daar slapen ze tot de volgende morgen. We moeten op tijd weer op het bankje zitten bij het hek, anders missen we de eerste vrolijke mensen, die naar ons op zoek zijn. Het plassende mannetje was druk. De sneeuw was inmiddels geel van kleur geworden.

De route vervolgd naar het Oldehoofsterkerkhof.  Sjoerd staat in zijn kunststofdoosje en heeft net als De “twee zittende mensen” bij Obe geen last van de sneeuw gehad.

Doorgelopen naar de Wolfesteeg “Schuilen”. Het viel op dat alle kozijnen van een sneeuwlaag waren voorzien.  Het schuilen was niet goed gegaan. Ze waren bedolven onder een 4 cm sneeuwlaag. 
Toen ik voorzichtig de sneeuw verwijderde, waren de kinderen die tegen het kozijn staan sneeuwvrij.
Het vrouwtje met de paraplu zat in een ijsblokje, omgeven door sneeuw. Voorzicht liet ik het ijsballetje smelten in hand. Na een minuut kijk ik. Tot mijn stomme verbazing zie ik geen vrouw met paraplu, maar twee kinderen met een paraplu. Dezelfde die ook tegen het raamkozijn staan.

In oktober 2020 was het complete tafereel verdwenen. Heb ik doosje met nieuwe figuurtjes gekocht. De vrouw en kinderen met paraplu in november 2020 weer geplaatst.
Iemand heeft denk ik de twee kinderen met paraplu gevonden en teruggezet. Het vrouwtje met de paraplu ligt misschien wel bedolven onder de sneeuw op de grond. Wanneer de dooi intreedt maar eens gaan zoeken.

In de Haniasteeg stonden alle taferelen nog op hun plek. De “man leest krant” heeft koude voeten. Hij staat tot zijn enkels in het ijs. De krant zit ook vastgevroren. Heb het zo gelaten, anders breekt hij doormidden.  In de Ipe Brouwerssteeg hebben de wandelaars geen last gehad van de sneeuw. Leuk gesprek gehad met Jim. Hij houdt samen met de andere werknemers  van Grand Café de Friesche Club en https://stamppotexpress.nl/ het tafereel in de gaten. Staat een miniatuur los of ontbreekt er een poppetje, dan stuurt Ankje mij een bericht.  

In  de Bagijnestraat waren afgelopen zondag twee taferelen bijna helemaal  ingesneeuwd. Vandaag bleek alle sneeuw te zijn verdwenen. Het lijkt dat er een reddingsoperatie heeft plaatsgevonden. Dank daarvoor.  In de Heerestraat was het tafereel ook sneeuwvrij gemaakt, ook dit tafereel was helemaal ondergesneeuwd. Dank je wel Angela.

De rest van de taferelen op de route waren allemaal de sneeuw en vorst goed doorgekomen.

Afgelopen vrijdag vond ik het aan de ene kant spannend hoe de taferelen een echte winter zouden doorkomen. De taferelen hebben vorig jaar de 3 stormen overleefd, de hitte van de zomer en hevige stortbuien en dit jaar op een enkel tafereel na de sneeuw en strenge vorst.

Wanneer de temperaturen stijgen naar 4 a 5 graden ga ik de taferelen herstellen. Hou de update van de route in de gaten op https://miniaturepeopleleeuwarden.nl/2021/02/09/update-route/

Iedereen bedankt voor de mooie foto’s en voor het sneeuwvrij maken van de taferelen.