Lezing Stjoer “Kom erbij week”

Begin september ontving ik een e-mail van Marjolein van Stjoer.  (https://stjoer.frl/)    
Stjoer staat voor eigen regie en het stuur in eigen handen nemen als je te maken hebt met een psychische- of sociale kwetsbaarheid.  
     
De eerste week van oktober is de week tegen de eenzaamheid. Daarin zou ik graag bij onze sociale inloop in Leeuwarden de Miniature People onder de aandacht willen brengen.  Omdat niet alle bezoekers even mobiel zijn zouden we het leuk vinden als je ons erover zou kunnen komen vertellen.      
Ik heb een bericht teruggestuurd, dat ik het leuk vind om mijn verhaal te vertellen van de Miniaturen.    

     
Wanneer ik mijn ronde langs de taferelen loop, dan word ik aangesproken door mensen. De stadsgidsen met een grote groep mensen stoppen als ik bij een tafereel bezig ben. Dan vertel ik in het kort mijn verhaal.    
Het verhaal vertellen over de Miniature People voor een groep mensen in een zaaltje, daar was ik niet eerder voor gevraagd.  Een prachtige uitdaging voor mij.    
     
Eind september 2021 samen met Heleen bij Marjolein geweest. Aantal zaken besproken. Ik had een ontzettend goed gevoel tijdens en na de bespreking.   
Het gevoel, dat ik iets kan betekenen voor mensen door middel van de Miniature People, dat is fantastisch. Een oud-collega, de buurvrouw van Stjoer waren we na de bespreking tegengekomen en haar vertelt over de lezing.   
   
5 oktober 2021.   
     
Maandagavond de spullen ingepakt, die ik nodig had voor de lezing.  Ik voelde gezonde spanning. Ik had naar deze dag uitgekeken.    
Om 13:30 uur richting de binnenstad gefietst.   
Ik had om 14:00 uur afgesproken met Heleen.   Bij binnenkomst vriendelijk ontvangen door een mevrouw.    
   
De laptop en de beamer aangesloten. Inmiddels waren hadden 4 mensen plaatsgenomen  
Hoeveel mensen er zouden komen wist ik niet.  Het was 14:20 uur. Om 14:30 zou ik beginnen met mijn verhaal.  Nog even naar het toilet, komt door de gezonde spanning.    
Ik kom terug van het toilet, wat denk je. Zitten er ongeveer 20 mensen.    
   
Iedereen had koffie, thee of iets anders gekregen.    
   
We begonnen met een voorstelronde.   
   
Ik ben Michel, ben 50 jaar en speel met poppetjes. De mensen moesten lachen. Dat voelt direct goed, dacht ik.    

De aanwezige mensen vertelden dat ze vaker kwamen bij Stjoer, omdat ze samen met andere mensen waren.   
Voor een aantal mensen was het de eerste keer, dat ze bij Stjoer kwamen. Ze hadden in de Huis aan Huis of op internet gelezen, dat ik kwam vertellen over de Miniaturen en dat sprak ze aan. Ze wilden graag het verhaal achter de Miniature People weten.  Het contact met andere mensen. De buurvrouw van Stjoer had de uitnodiging aangenomen en was ook aanwezig.   

De vorm die we hadden gekozen was een interview. Heleen stelt de vragen en ik vertel.   
   
Ik vertelde hoe ik op het idee was gekomen om te gaan fotograferen in 2013 en in 2016 miniatuurfotografie te doen. Hoe ik op het idee kwam om taferelen te plaatsen en te laten staan in de binnenstad. Er later een route aan te koppelen. Wat de toekomstplannen zijn. De mensen stelden ondertussen vragen. De 3 kwartier vloog voorbij.   
   
Het publiek aan het eind de vraag gesteld, wat zij zouden willen met betrekking tot de miniaturen. Er werden prachtige ideeën voorgedragen. Ik heb ze opgeschreven en ga kijken wanneer of hoe ik ze ga uitvoeren.  
   
Ik vond het ontzettend leuk om te doen. Iedereen bedankt voor de aanwezigheid en voor het enthousiasme.  Zo konden mensen die minder mobiel zijn de taferelen toch zien. 
 
Iedereen een folder/routekaart gegeven om samen met iemand de route te gaan wandelen.   
 
Het is de week van de toegankelijkheid en de vraag die naar boven komt.  
 
Hoe kunnen we mensen die minder mobiel zijn de route laten doen?    
Suggesties zijn welkom! 
 
In december 2021 staat een tweede lezing op een school gepland.  
Nu al zin in. 😊 

Foto’s Stjoer.