50ste tafereel
Op 3 oktober had ik het 49ste tafereel geplaatst. De planning was om een week later op 10 oktober 2020 de 50ste te plaatsen. Een dag voor mijn 50ste verjaardag. Helaas werd ik ziek.
De afgelopen maanden heb ik geen nieuwe taferelen geplaatst, omdat ik wilde dat de 50ste een speciale zou worden.
Een paar weken geleden werd ik benaderd door Ellen van het Natuurhistorisch museum. Afspraak gemaakt om van gedachte te wisselen over een tafereel, dat bij het museum past. Het natuurmuseum is een mooie locatie die past tussen de Grote Kerkstraat en de Vijzelstraat.
Een leuk gesprek gehad Ellen en haar collega. Aangegeven, dat ik ga nadenken over een tafereel.
In 1676 opende het Nieuwe Stadsweeshuis zijn deuren aan het Jacobijnerkerkhof in Leeuwarden, nu het Natuurmuseum Fryslan. Tot in het jaar 1953 groeiden hier duizenden kinderen op.
Het was een protestants weeshuis. De kinderen werden blauwe wezen genoemd.
Met deze informatie ben ik gaan nadenken over een tafereel.
Het idee wat ik kreeg was om Weeskinderen en Diaconessen en verschillende dieren te plaatsen. Verleden en heden.
Het idee naar Ellen gestuurd en een afspraak gemaakt voor 21 april 2021 om 14:00 uur om het tafereel te plaatsen.
Vanmiddag naar het Natuurmuseum gewandeld. Aangekomen, zag ik dat de steiger klaar stond.
We hebben ervoor gekozen om het tafereel op de vensterbank te zetten achter het hek. Tussen het hek en het tafereel zit de ingang naar de kelder. Vanaf daar is het niet mogelijk om het tafereel aan te raken. Waar ik dacht in alle rust het tafereel te plaatsen. Bleek dat niet het geval.
Er kwamen steeds meer mensen aanlopen. De wethouder Bert Wassink, Asing Walthaus van de Leeuwarder Courant en fotograaf Jacob van Essen waren uitgenodigd. Dit was via Heleen gegaan.
Wat een toffe verrassing.
Ik kreeg van de wethouder een speciaal bordje voor het 50ste tafereel uitgereikt.
Ben daarna nog steeds verrast aan de slag gegaan met het tafereel. De weeskinderen en Diaconessen aan de linkerkant (vroeger) en de dieren aan de rechterkant (tegenwoordig)
Het bordje erbij geplaatst.
Op naar de 60.