Ameland


Op 2 augustus 2021 schreef ik in mijn blog over de uitnodiging voor de Kunstmaand Ameland, dat ik eind augustus 2 dagen naar Ameland zou gaan. 
 
Afgelopen woensdag de bevestiging ontvangen. Op 29 augustus naar Ameland. Overnachting in het WestCord Hotel Noordsee Ameland
 
Zaterdag de benodigde spullen ingepakt. Veertig doosjes met miniaturen, de camera en natuurlijk schone kleding en toilettas.  
 
Zaterdagavond kreeg ik een bericht van Lineke (Kunstmaand Ameland).  Wanneer ik de veerboot neem van 14:00 uur, dan staat zij mij op te wachten.  
 
Zondagmorgen de keuze een korte broek of toch niet. De voorspellingen voor de rest van de zondag was regen en 16 graden.  
De zondag om 14:00 uur de veerboot naar Ameland. Tijdens het wachten in Holwerd en tijdens de overvaart was de keuze voor de lange broek prima. Om 14:50 uur voeren we de haven in.  
 
Lineke stond mij op te wachten.  We zijn in de auto naar Ballum gereden. Ze heeft mij de locaties aangewezen waar de taferelen geplaatst kunnen worden.  Met de personen van het restaurant, de slijterij en woning gesproken. Ze vertelde hun wat de bedoeling is. Ze reageerden enthousiast. De persoon die de beslissing kan nemen, is maandag aanwezig. De afspraak gemaakt, dat ik de volgende dag terugkom. Daarna heeft ze mij bij het hotel afgezet.  
 
Toen ik bij de receptie stond konden ze mij niet vinden in het systeem. Pieter van de Kunstmaand gebeld, misschien dat het op zijn naam was gereserveerd. Gelukkig werd de reservering gevonden.  Toen ik op de kamer kwam en het toegangspasje op het bureau legde, zat ik dat er i.p.v. Tilma, Wolma op het kaartje stond.  Mocht ik ooit een artiestennaam willen, dan zal ik denken aan Wolma. 😊 
 
Ondertussen had ik trek in het eten. Twee restaurants gebeld, maar die zaten de rest van de avond vol.  Het schoot mij te binnen, dat Lineke de strandtent Bravo had genoemd onderweg.  Op loopafstand van het hotel waar ik zat.  
Leuke strandtent. Vriendelijke ontvangst, snelle bediening en heerlijk gegeten. In je uppie uit eten heeft als nadeel, dat ik binnen 35 minuten weer onderweg was naar het hotel.  
 
In het hotel een film gekeken en daarna gaan slapen.  
 
Maandagmorgen half 8 opgestaan. De zon scheen. Om 8 uur ontbeten. Een goed ontbijt gehad. Op eilanden krijg je door de zeelucht meer trek in eten 🙂 en ik moest nog een klein stukje wandelen naar Ballum. Om half 10 uitgecheckt. De mensen van het restaurant en de receptie bedankt voor het prettige verblijf en het heerlijke ontbijt.  
 
Rugzak omgehangen.  De snelste manier is het fietspad langs de autoweg volgen, maar dat is recht toe recht aan. Ik besloot om het fietspad door duinen naar Ballum te wandelen. Het was inmiddels warmer geworden. Onjuiste keuze gemaakt, door een spijkerbroek gisteren aan te trekken i.p.v. de korte broek.  

Ik liep langs de zee en kon het niet laten om toch een aantal poppetjes één te laten worden met de omgeving.  
Daarna de route vervolgd. Ondertussen genieten van de omgeving en de zeelucht. De temperatuur was inmiddels 20 graden en de zon werd feller.  De weerkaatsing om het schelpenpad en het zand.  
 
Ik zag een paddenstoel met daarop de afstand naar Ballum. Nog 3,6 km. Toen ik keek hoever Nes was, bleek dat 5,8 km te zijn. De afstand van Nes naar Ballum via het fietspad langs de autoweg.  
Gelukkig waren de volgende kilometers door het bos. Scheelt weer zon op het hoofd.  
 
Aangekomen in Ballum, naar de eerste locatie gelopen. Met de eigenaar van het Nobeltje, de eigenaar van Eetcafé de Boerderij en de eigenaresse van een woning, gesproken over de plek waar ik graag het tafereel wil plaatsen.   
Ik liet voorbeelden zien van het project in Leeuwarden. De mensen waren enthousiast en zeiden dat het een fantastisch idee was.  
Ik zei tegen de bewoonster van de woning, dat ik graag een tafereel op het hek wilde plaatsen. Ze gaf als antwoord, maar jongen, dat hekje ziet er niet verzorgd uit zonder verf. Ik gaf als antwoord, dan krijgt u een aantal schilders, die de komende jaren met uw hek bezig zijn. Ze moest lachen bij het idee. Bij eetcafé de Boerderij staat om het terras een houten hek. Er zitten in het hek veel gaten in allerlei vormen. Net als de Haniasteeg in Leeuwarden net een snoepwinkel.  
 
Met de enthousiaste reacties van de bewoners van Ballum vertrok ik richting de haven. Toch weer de vraag aan mezelf stellen. Ga ik over het fietspad langs de autoweg of door de duinen.  De uitdaging in mij zei; via de duinen. Zogezegd zo gedaan. Ik was net op tijd in de haven. De veerboot vertrok 5 minuten later.  
 
Het waren 2 superleuke dagen op Ameland. Het enthousiasme van de mensen die ik gesproken heb, geeft mij veel energie.  Pieter, Lineke en Gitte bedankt voor deze uitdaging. Ik kijk er naar uit om eind oktober naar Ameland te reizen en de taferelen te plaatsen.   


 

Dit vind je misschien ook leuk...