Heropening Miniature People Leeuwarden 2 maart 2024.

Na een voorbereiding van een aantal weken, was het zaterdagmorgen zover. De heropening van de route. 2 Maart is Nationale Complimenten dag en die herdopen wij voor de gelegenheid in Leeuwarder Complimenten dag! Complimenten aan iedereen die het MPL-project steunt en mede mogelijk maakt, in de stad en ver daarbuiten. 
 
De laatste week was ik best wel gespannen. Je hoeft niet zenuwachtig te zijn Michel, zei de hele tijd een stemmetje in mijn hoofd. Makkelijker gezegd dan gedaan.  
Wat door mijn hoofd flitste was vooral, wat nou als er weer poppetjes zijn verdwenen net voor de heropening.  
 
Vrijdag de spullen ingepakt. Laptop, aansluitkabel en een tas met poppetjes, voor het geval dat… 
 
Peter  Reen haalde mij zaterdagmorgen op om naar Neushoorn te rijden. Toen we aankwamen, zei ik tegen Peter; ik moet eerst controleren of de taferelen in de Haniasteeg er nog staan. Toen ik de straatreinigers zag staan, wist ik dat de rest er ook nog staat. 
 
Neushoorn ingelopen. Koffie, thee en ranja stonden klaar voor de bezoekers. Heleen en Peter waren binnen. De medewerkers van Neushoorn waren bezig met opbouwen van het podium. Ik ging bezig om de laptop te testen met de presentaties op het grote scherm. Alles werkte. 
Met Miny en Heleen het programma doorgenomen 
 
Het was 10:30 uur en de eerste bezoekers kwamen Neushoorn binnen.  Ik liep even de zaal uit om in de hal te kijken en een bakje koffie te halen. De burgemeester, de kinderburgemeesters en het kinderkoor, met meester Peter waren ook binnen. Een fotomoment in de hal. Ondertussen was het drukker geworden. Heel erg leuk dat zoveel mensen bij de heropening aanwezig willen zijn. 🙂 
 
Het was bijna 11:00 uur. 
 
Het kinderkoor opende het evenement. Erg leuk om de kinderen, met meester Peter op gitaar, te horen zingen. Ze zongen verschillende liedjes: It’s a beautiful day, Little Tommy Tinker en Welles nietes.  
Miny verwelkomde de bezoekers en vertelde in het kort over de vernielingen van eerste kerstdag, de vele reacties op de vernielingen en de crowdfunding en de heropening van de route. 
 
Daarna volgde het interview met de kinderburgemeester Levi Silvijn, loco kinderburgmeester Anouk van der Zee en burgemeester Buma. Ze vertelden dat zij ontzettend blij zijn, dat de route is hersteld, zodat veel mensen naar Leeuwarden komen om de taferelen te zoeken. 
De burgemeester vertelde over het tafereel van de kok op het Stadhouderlijk hof en over het tafereel dat achter de regenpijp naast zijn werkkamer staat. Hoeveel mensen naar de poppetjes zoeken. 
Ik stond naast het podium aandachtig te luisteren. De burgemeester deelde complimenten aan mij uit. Waardoor Ik vergat dat ik het podium op moest. 🙂   
 
Toen ik het podium op kwam ging de burgemeester verder met zijn verhaal. Hij stelde vragen over de Miniature People Route en dat het knap was dat ik door bleef gaan ondanks de tegenslagen o.a. op tweede kerstdag. Om de taferelen te bescherm had hij een cadeau voor mij. Hij haalde een doosje uit zijn binnenzak. Een mini-politieauto, om de route te bewaken. Wat een tof cadeau. Hopelijk schrikt één politiewagen af.  
 
In gesprek met Miny. Zij vroeg over de dagen na de vernielingen. Ik vertelde mijn verhaal. Dit keer de beknopte versie, want wanneer ik eenmaal begin te praten over de Miniature People, dan had het programma een uur of misschien 2 uren uitgelopen.  Gelukkig had Miny de regie, waardoor we binnen de 6 à 7 minuten verder konden naar de tijd om complimenten uit te delen. 
 
De onthulling van de maxi-kaarten. Waarna ik de complimenten aan iedereen geef. 
 
Alle fans, op straat en op socials: Dank je wel voor jullie enthousiasme en positieve verhalen. Het plezier dat jullie beleven aan de route is waar ik het voor doe!   
Pa/Vrienden/buren/Serge, bestuursleden Peter, Richard en Heleen: Dank je wel voor jullie ondersteuning en hulp. Jullie steun geeft mij iedere week energie om de MPL rondes te doen!  
De sponsoren, groot en klein: Dank je wel voor jullie hartverwarmende berichten en gulle bijdragen. Hierdoor heb ik de MPL-route volledig kunnen herstellen! 
De fans/bewakers die langs de route wonen/werken: Dank je wel voor jullie oplettendheid en steun. Dankzij jullie kan ik de route snel herstellen, zodat mensen ervan kunnen blijven genieten! 
– Henk Leutscher: Dank je wel voor alles wat je hebt betekent voor MPL. Vanaf de start van MPL ben je een grote steun en toeverlaat. Zonder jou zou MPL niet het succes zijn wat het nu is! 
 
De maxi-kaarten waren de opstap naar het uitdelen van de Miniature People Leeuwarden ansichtkaarten aan de fans.  De ansichtkaarten werden uitgedeeld door Levi en Anouk.  
 
De mensen konden op de kaart een compliment/ boodschap zetten en de NAW-gegevens van de persoon of personen invullen waar de kaart heen moet en de kaart in de brievenbus doen die in de zaal stond. Heleen heeft ’s middags de kaarten voorzien van een postzegel en heeft ze ’s middags in de PostNL brievenbus gedaan.  
 
Miny heeft samen met mij iedereen bedankt dat ze naar de heropening waren gekomen. De kinderen sloten af met meerdere liedjes.   
 
Na de heropening in de Neushoorn, gingen mensen die zich hadden opgegeven voor de  Miniature People wandeling met gids, met Leonie, Henk en Christina van A Guide to Leeuwarden op pad. De tour werd door Miniature People Leeuwarden gratis aangeboden. De routes duurden 1 uur en gingen langs een aantal Miniature People die de gidsen van A Guide to Leeuwarden vervolgens als aanleiding gebruiken om een verhaal over Leeuwarden te vertellen. 
De reacties na de wandelingen, waren enthousiast.  
 
Ik wil iedereen nogmaals bedanken voor de aanwezigheid bij de heropening. De leuke gesprekken, die ik voor en na het evenement heb gehad. 
Miny Verheij wat heb jij het ontzettend goed aan elkaar gepraat. Mijn complimenten. 
 
De kinderen van het koor en meester Peter op gitaar. Jullie hebben een prachtige show gegeven. 
Marieke Balk heel erg bedankt voor de prachtige foto’s.  
Heleen en Peter bedankt voor het organiseren van het evenement. Neushoorn bedankt dat we het bij jullie de heropening konden vieren.  
Burgemeester Buma, hartelijk dank dat u speciaal tijd heeft vrijgemaakt op een zaterdag. 
Kinderburgemeester Levi en Loco kinderburgemeester Anouk, jullie heel erg bedankt, dat jullie de heropening wilden doen.  
 
Het was een geslaagd evenement. Ik hoorde het stemmetje weer in mijn hoofd. Zie je wel Michel je hoeft nergens zenuwachtig voor te zijn.  

Foto’s gemaakt door Marieke Balk fotografie https://mariekebalk.nl/


 
Miniature People wandeling met gids
 

De groepsfoto’s van de stadswandeling verzorgd door A Guide to Leeuwarden.