Miniature People Leeuwarden route 2 jaar.

Gelukkig op tijd weer de motivatie om een blog te schrijven. De 130ste blog en wat is er mooier, dan die te wijden aan het 2-jarig bestaan van de Miniature People Leeuwarden route.

Het idee om de miniaturen te laten staan, op verschillende locaties in de binnenstad van Leeuwarden, ontstond op 16 augustus 2019.  
Ik zou meedoen aan een item Miniatuurfotografie voor NTR Klokhuis. Het item werd geschrapt.  
 
Ik plaatste dit op social media en kreeg heel veel leuke reacties.  Twee reacties vielen op. Van Heleen van de Kerkhof en de ander was van Bente van Berkum, die Serge Hollander van o.a. Writers Block Leeuwarden had getagd. Hij reageerde dat hij een kennismakingsgesprek en een afspraak om te brainstormen zag zitten.   
Afspraak gemaakt. Een paar dagen later een gesprek. Binnen een uur was het idee om miniaturen in de binnenstad te plaatsen geboren. Nu de uitvoering. 
 
Op 23 augustus 2019. Met een aantal doosjes met modelbouwfiguren, de camera en lijm op pad. Mijn oog was gevallen op 2 locaties. De eerste was de Bagijnestraat. Hier heb ik een aantal backpackers geplaatst, die onderweg zijn naar de Oldehove. De tweede werd een muziekband in de Haniasteeg naast de Neushoorn.  
 
Ik ben in die week twee keer per dag langs gefietst om te kijken of de miniaturen er nog stonden. Conclusie niemand haalde ze weg.   
 
Henk van A Guide to Leeuwarden was direct enthousiast. Een deel van de taferelen nemen zij mee in hun wandeling met de toeristen. 
 
In oktober 2019 heb ik een Google map gemaakt, zodat mensen de 16 taferelen konden zoeken. Ik merkte dat steeds meer mensen op zoek gingen en er vrolijk van werden.  Dit gaf mij de energie om iedere week nieuwe taferelen te plaatsen.  
 
Bij ieder tafereel plaatste ik een sticker met de code van mijn Instagrampagina. De stickers lieten vaak los. In mei 2020 vervangen door bordjes met een QR-code. Via de QR-code je op de website van de Minature People Leeuwarden.  
 
Vaak kreeg ik de vraag of de route ook op een papierenkaart zou komen. Omdat ik iedere week nieuwe taferelen plaats, is de kaart niet meer up-to-date en dat is zonde.   
 
Bij de VVV kwam in de zomermaanden van 2020 steeds meer vraag naar de routekaart op papier.  
Henk is aan de slag gegaan en heeft een toffe routekaart met plattegrond gemaakt.  
Op vrijdag 4 september 2020 lag de eerste druk bij t Streekie, de CEZZ, Jouw Dagelijkse Kost en de VVV Leeuwarden.  
We dachten dat 150 kaarten genoeg zouden zijn. Maar het liep anders. Binnen een dag was de eerste druk uitverkocht. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en wordt deze maand de 21ste druk gemaakt. De routekaart is te koop bij 18 verkooppunten en zijn er bijna 9000 verkocht.  
 
In het eerste jaar was er veel media-aandacht voor het project. De Leeuwarder Courant, Omroep Friesland, Man Bijt Hond, RTL4.  Ik dacht, dat wordt het tweede jaar vast minder.  
 
Het verscheen dit jaar nog vaker in de media.  
De Kampioen, Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant, Margriet, de vriendin, de Libelle, de Huis aan Huis bladen in het Noorden van Nederland en bladen waar ik het bestaan niet van wist 🙂 
De Telegraaf, NPO Radio2, het NOS Jeugdjournaal besteden aandacht aan de taferelen.  
 
https://miniaturepeopleleeuwarden.nl/in-de-media/ 
 
Door de aandacht in de media, mond tot mondreclame komen steeds meer mensen naar Leeuwarden om op zoek te gaan naar de taferelen. Mensen uit het hele land, maar ook Engelse, Belgische en Duitse toeristen hebben de route ontdekt.  
 
Twee jaar geleden in de anonimiteit door de binnenstad wandelen en taferelen plaatsen, naar nu door de stad wandelen en herkend te worden.   

Mensen die je aanspreken op straat of in de supermarkt geven aan, dat ze het project prachtig vinden. Zij vertellen familie en vrienden van buiten Leeuwarden, dat ze naar Leeuwarden moeten komen om de taferelen te bekijken.   

Ouders en kinderen vinden het leuk, dat ze tijdens het wandelen van de route, de kunstenaar (de man van het Jeugdjournaal) tegenkomen. Mensen vragen of ze met mij op de foto of een handtekening mogen. Ik ga met alle plezier met de mensen op de foto.    

Het is nog steeds wennen. Een bekende Leeuwarder, volgens mensen die ik de afgelopen maanden sprak, inmiddels ook een bekende Nederlander.  
 
Twee jaar geleden nooit verwacht, dat het project zo’n succes zou worden. Ik ben ontzettend trots.  
De afgelopen2 jaar leuke mensen ontmoet.  
 
Iedereen bedankt voor het wandelen van de route, het volgen en de leuke berichten op Social Media, de leuke berichten via de e-mail, de leuke gesprekken tijdens de wandeling door de binnenstad. Het geeft mij de energie om door te blijven gaan.