Lente

Zaterdag 20-02-2021

Het beloofde een mooie dag te worden. Zon, droog en weinig wind. Prima dag om de taferelen te herstellen. Naar de binnenstad, rondje langs de taferelen en dan naar huis. Ongeveer 2 uren op pad.

Ik plaatste zaterdagmorgen voor ik op pad ging een bericht en sloot af met:
“Ga je de route wandelen vandaag, misschien komen we elkaar tegen, een fijne wandeldag.”

Om 11:11 uur naar de binnenstad vertrokken. Eerste stop was de Nieuwe Oosterstraat.
Op 5 februari 2021 kreeg ik een bericht van Monique:

Als er iets aan de hand is met een politieagent in de Nieuwe Oosterstraat, met wie neem je dan contact op?

Met 112?

NEE!

Dan stuur je gelijk een bericht naar Michel.

‘Michel, kom snel. De politieagent is naar binnen gekomen. Hij zegt dat het te koud is om nu met korte mouwen buiten bekeuringen uit te delen aan fietsers die vergeten zijn om af te stappen. Hij is aan het staken!’

Michel zegt dat het ook echt te koud is om hem weer op zijn sokkel te verankeren. Dus hij moet inderdaad maar even lekker binnenblijven.

Ik zet hem dus wel op de uitkijk in de etalage bij Jouw Dagelijkse Kost.

Dus wie denk dat je nu ongestraft kunt fietsen in de straat… Die vergist zich! 😉

De fietsster had het ook koud gekregen en was ervandoor gegaan.

Ronnie kwam toen hij mij zag, naar buiten gelopen om de agent en de man met de accordeon te geven. Leuk gesprek gehad met Ronnie. Ik had net het tafereel geplaatst toen de eerste wandelaars arriveerden. Er kwamen steeds meer mensen langslopen. Mensen die vroegen of er een nieuw tafereel werd geplaatst. Heb verteld dat er af en toe figuurtjes het te koud vinden en dan de winkel in gaan om op te warmen.

De man met de accordeon was ook vanwege de kou naar de winkel gebracht. Heb deze vanmiddag op zijn plek in de zon gezet. Kan hij de langslopende mensen weer vermaken met zijn muziek. Toen ik verder liep hoorde ik hem de eerste muzieknoten spelen.

Toen ik in de St Anthonystraat liep hoorde ik een mevrouw zeggen tegen de kinderen. Kijk daar komt de kunstenaar aan. Met de kinderen op de foto. Enthousiast vertelden ze allemaal dat ze al een paar poppetjes hadden gevonden. Ze wilden met mij op de foto.

In de Bagijnestraat waren de 2 monniken en de uitkijkende man verdwenen. Het is de plek waar helaas iedere keer de figuurtjes verdwijnen. Heb de figuurtjes weer op het hek geplaatst. Nu hopen, dat ze langer blijven staan. Ondertussen werd het drukker met mensen, die de route liepen.

Toen ik de Haniasteeg in wilde lopen, hoorde ik stemmen;  hier staat er één, daar nog één. Het was druk in de steeg.
Ik dacht is een goed moment om mijn meegebrachte boterhammen op te eten. Ben achter de Neushoorn op een bankje gaan zitten.
Een moment voor mezelf. 😊

Toen het iets rustiger was geworden, de Haniasteeg ingelopen. Van de man die de krant leest was de arm losgegaan. De arm met krant hing naast de lantaarn. Een ander mannetje met krant geplaatst. De kapotte meegenomen ter reparatie.

Naar het Oldehoofsterkerkhof gelopen. Gesproken met Renuka en haar vriendin.
Altijd gezellig even babbelen.
Terwijl ik stond te praten, haalden veel mensen een routekaart. Enthousiast kwamen ze de winkel uitlopen. Wat leuk dat we de man achter de Miniature People mogen ontmoeten. Wat bleek. Renuka, zei bij iedere kaart die ze verkocht, dat de man van de Miniature People buiten stond.
Ik heb ongeveer anderhalf uur bij de winkel gestaan. Vragen beantwoord van kinderen en volwassenen. Op de foto met mensen. Leuke ervaring. Voelde me een bekende Nederlander 😊 Mooi om te zien, dat  mensen van alle leeftijden vragen of men op het juiste adres is voor de routekaart van de miniature people. In de anderhalf uur werden er tientallen routekaarten verkocht.

Ik kreeg ondertussen een bericht van Monique, dat Sjoerd Jelle een aantal 3D geprinte figuurtjes had gebracht. Afscheid genomen van Renuka en haar vriendin.

Lopend door de Bagijnestraat nog even een extra controle van alle taferelen. Ik loop langs het hek bij het Paterhuis, wat denk je. De uitkijkende man hangt alweer achterover en de monnik, die ik 3 uren eerder had geplaatst was verdwenen.
De lijmresten verwijderd en de plek waar de monniken komen te staan schoongemaakt met een doekje.
De plek en de monniken voorzien van secondelijm, uitkijkende man weer rechtgezet.
Ondertussen liepen er mensen te zoeken naar de taferelen.
Een jongen was samen met zijn vader, moeder en zusje op pad. Hij had een schoolopdracht, spreekbeurt. Het fotograferen van de miniaturen. Hij vond het super, dat hij op de foto mocht met mij. Dat heeft niet iedereen die de schoolopdracht moet maken.

Mijn weg vervolgd naar Jouw Dagelijkse Kost voor de figuurtjes. Het doosje in ontvangst genomen van Monique. Nu was het tijd om naar huis te gaan. Het was een lange dag, die snel was omgevlogen. Thuisgekomen de Strava app op finish gezet.
Ik schoot in de lach. Verstreken tijd: 5:39:28, beweegtijd: 1:29:37. Meer dan 4 uren stilgestaan en met mensen gesproken.

Door alle leuke gesprekken heb ik niet alle taferelen zaterdag heb kunnen herstellen.

Zondag 21-02-2021

Voor vandaag was nog beter weer voorspeld. Twijfel of ik op pad zou gaan.
Gisteren niet aan alle herstelwerkzaamheden toegekomen. Het is Krokusvakantie en het is zonde voor de bezoekers van het project, dat een aantal taferelen niet compleet zijn. De rugzak gepakt, wandelschoenen aan en hop, hop in galop naar de binnenstad.  

In de Hoedemakerssteeg ontbrak al geruime tijd een miniatuur. Het werd tijd dat de andere weer gezelschap kreeg. Alleen in een verlaten steeg is ook niet fijn.  Toen ik klaar was hoorde ik een mevrouw tegen haar zoontje zeggen. Het is in de buurt van een regenpijp. Een regenpijp is een buis aan de muur. Leuk dat spelenderwijs de taferelen worden gezocht.

Toen ik langs de Douwe Egberts liep, zag ik mensen zoeken naar het tafereel. Heb verteld dat het tafereel op het balkon staat bij de DE, maar door de Corona maatregelen niet bereikbaar is.

De Haniasteeg was een straatveger omgevallen. Deze weer vastgeplakt. Ik had laatst een aantal containers gekocht, een container bij het tafereel geplaatst.

Het was tijd om naar huis te gaan. Ik krijg een melding binnen via Messenger. Ik open het bericht. Een foto van de Vijzelstraat. Alle poppetjes liggen om. Er missen 2 poppetjes en het boompje. Toch nog niet naar huis.
Aangekomen bij het tafereel is de eerste gedachte, hoe gaat ik dit herstellen. Het is een slagveld.
Ik kijk in mijn etui, waar de lijm, pincetten etc in zitten en een plamuurmes. Ik heb de oplossing. Met het plamuurmes haal ik modder uit de tuin, die verderop is.
De miniaturen heb ik op een muurtje gelegd. De modder in het gat gedaan. Uit elkaar gehaald. De miniaturen in de modder gezet. Ik zag nog één op de grond liggen. Nu ontbreekt alleen het boompje nog.

Ik was op tijd klaar, want er kwamen mensen aangelopen met in de hand de smartphone.

Het was tijd om naar huis te gaan.

Ik wil alle mensen met wie ik gesproken heb, de route hebben gewandeld bedanken voor de leuke gesprekken. Ik heb genoten van het enthousiasme, de vrolijke gezichten, de verhalen.

Voor iedereen die deze week de route gaat wandelen. Heel veel plezier. Plaats je de foto’s op Social Media gebruik dan #MPL058, #miniaturepeopleleeuwarden of tag @miniature_people_leeuwarden

Dit vind je misschien ook leuk...