De Kunstmaand Ameland (Het nieuwe avontuur)

De week voorafgaand last van spanning. De twijfel sloeg toe. Allerlei dingen spookten door het hoofd.  Gelukkig was het gevoel aan het einde van de week verdwenen. Had ik nog maar één gedachte. Geniet ervan.
 
Zaterdag de reserveringen gedaan voor het restaurant voor maandag en dinsdag.  Hotel was geregeld door de Kunstmaand.  
 
Het nieuwe avontuur met de Miniature People kon beginnen. 
 
Maandag 25 oktober 2021 
 
Om 11:30 uur naar Ameland gevaren.  Aangekomen op Ameland de bus gepakt naar Ballum. Had geen zin om deze keer naar Ballum te wandelen.  
Toen ik om 13:00 uur in Ballum aankwam was het te vroeg om in te checken in Hotel Nobel.  
De tijd tot 15:30 uur kon ik een blokje door het dorp wandelen.  
Eerst naar het gemeentehuis.  De bedoeling was om hier een tafereel te plaatsen.  
Toen ik bezig was met het zoeken van gaatjes en richels, bedacht ik mij, dat het voor de receptionisten best wel een raar gezicht moet zijn. Loopt er een man de muren te bestuderen.  
 
Ik ben naar binnengelopen en heb mij voorgesteld. Ze waren op de hoogte dat ik deze week zou langskomen. De mevrouw van de receptie vertelde, dat haar broer enthousiast had verteld, dat er ook miniaturen in het hek bij de Boerderij geplaatst zouden worden. Hij is de maker van het hekwerk.  
Ik had in de muur en op de vensterbank 2 leuke plekken gevonden.  Ik had inmiddels wel trek gekregen in eten.  Ik liep door de Camminghastraat richting Eetcafé de Boerderij. Stopte bij huisnummer 12.  In augustus had ik bij een woning een mooi plekje gezien op het hek. Hek gemaakt van bakstenen. Toen waren ze niet thuis. Vandaag gelukkig wel.   
Ik vertelde dat ik voor de Kunstmaand graag een tafereel wilde plaatsen op het hek. Ik liet foto’s zien van de taferelen in Leeuwarden. De bewoner reageerde enthousiast.  
 
Doorgelopen naar Eetcafé de Boerderij. Ik ging zitten en bestelde een broodje Carpaccio en vroeg of de eigenaar aanwezig was. Ik had met hem afgesproken, dat ik langs zou komen, wanneer ik de taferelen ga plaatsen. De reactie van de vrouw, die mij hielp met de bestelling was leuk toen ik vertelde dat ik deze dagen de taferelen ga plaatsen. Ze reageerde met de opmerking: Ik had het vanmorgen erover met mijn collega, wanneer zou de man van de miniaturen in Ballum komen.  
En daar ben je.  
De eigenaar van de Boerderij was in gesprek. Ik at mijn broodjes op en zei; ik kom straks terug om de locaties te bekijken zei ik tegen de eigenaresse. Ze zei; ik loop met je mee, dan kunnen we kijken bij het hek. In de zomermaanden staat het hek om het terras heen. 
Het hek stond nu bij de woning naast de Boerderij. Gevraagd of ik ook op de Boerderij in de muur een tafereel mag plaatsen. Geen probleem, zei ze. Later kwam de eigenaar naar buiten. Vond het plan prima. Ik zei, dan kom ik het morgen plaatsen.  
 
Het was inmiddels 14:45 uur.  Tijd om bij de slijterij van Nobel te gaan kijken. Onder het raam had ik de vorige keer een richel gezien, waar een tafereel geplaatst mag worden.  
Toen ik de spullen had uitgepakt, kwam Frits, de man waar ik het de vorige keer mee besproken had naar buiten. Ik vertelde hem de bedoeling. Prachtig idee.  
De man van de slijterij was erbij komen staan. Frits vertelde hem over de miniaturen. Ik kreeg een cappuccino en ging aan de slag.  
Ik had de opstelling gemaakt. De poppetjes tijdelijk vastgezet met poster buddy. Foto’s gemaakt en gekeken of het goed stond. Na het zien van de foto een aantal aanpassingen gedaan.  
Ik wilde de poppetjes inpakken, toen ik dacht: ik kan het nu wel installeren. Dat scheelt morgen één tafereel plaatsen.  
Zogezegd, zo gedaan. Het eerste tafereel was geplaatst.  Nu was het tijd om in te checken in het hotel. 
 
Wat een prachtige kamer en een tuin met een terras.  Koelkast gevuld met verschillende soorten dranken. Gelukkig ook 6 flessen water. Nootjes en ander eterij. Aangeboden door het hotel. Spullen uitgepakt. De camera, laptop konden in de kluis die in de kledingkast staat. Ideaal, hoef ik de laptop niet hele dag mee te zeulen.  De tv aangezet, even relaxen voor ik ga dineren.   
Iets voor 18:00 uur de hotelkamer uitgegaan, de gang door, het restaurant ingelopen. Ik had een tafel gereserveerd om 18:00 uur.  Uitstekende bediening en heerlijk gegeten.  
Daarna naar de hotelkamer gegaan. Nog even gekeken welke miniaturen ik nodig zou hebben de volgende dag. Ik keek uit naar de volgende dag. Veronica Inside gekeken en daarna gaan slapen. 
 
Dinsdag 26 oktober 2021.  
 
Ik werd om 7:30 uur wakker. Mooie tijd om op te staan. Het ontbijt is van 9:00 uur tot 10:30 uur, dus tijd zat. Espressoapparaat aangezet. Tijd voor een douche. Toen ik terugkwam in de kamer, was de espresso klaar. Heerlijk om de dag in alle rust te starten.  
Om 9:00 uur naar het restaurant gelopen voor het ontbijt. Goed geregeld. Een mandje met allerlei kleine harde broodjes, 2 croissants en beleg. Er lag een papiertje waar je kon aangeven of je een hard- of zachtgekookt ei wilde of een ei met spek, kwark met muesli en een schaaltje verse fruit.  
Ik bestelde een hardgekookt ei, kwark met muesli en een schaaltje fruit. Het was een goed ontbijt   
Hier kon ik tot aan de lunch wel op teren. 😊 
 
Na het ontbijt, naar de kamer gegaan. De rugzak gepakt. Het was tijd om de taferelen te plaatsen. Ik kwam buiten en de zon scheen. Dit wordt een prachtige dag.  
 
Ik liep naar het gemeentehuis, melde bij de receptie, dat ik de miniaturen ging plaatsen.  Gisteren had ik al een plek gevonden voor de steenhouwer.  Ik wilde graag nog een tafereel plaatsten. Er was een plek op onder het raamkozijn.  
Ik was tevreden. Op naar het volgende punt.  
 
Bij huisnummer 12 was ik bezig om mos van de stenen te schrapen, toen de bewoonster naar buiten kwam. Ze vroeg of ik monsters aan het nemen was! Ik zei lachend, nee hoor. Ik heb de mos nodig om bij de miniatuurpoppetjes te leggen.  Ondertussen kwamen er mensen langslopen, die keken wat ik aan het doen was. Oh, zei de mevrouw; wij hebben in Leeuwarden een kunstenaar die overal taferelen plaatst met daaraan gekoppeld een route. Maar dat ben jij niet!  
Ik zeg, ik ben degene die de taferelen in Leeuwarden plaatst. Ik vertelde, dat ik ben gevraagd door de Kunstmaand Ameland om een route te maken door Ballum.  
Ze hebben een foto gemaakt toen ik bezig was met het plaatsen van de schilders (huisnummer 20). Later op de avond zag ik de foto op mijn Facebookpagina van Miniature People Leeuwarden voorbijkomen.   
 
Ik liep verder naar de volgende locatie. Een waterput voor een woning. Thuis had ik al bedacht, dat de vrouw met een emmer water ergens geplaatst moest worden op deze locatie. 
 
In mijn vorige blog over Ameland schreef ik over huisnummer 20 het volgende: 
 
Ik zei tegen de bewoonster van de woning, dat ik graag een tafereel op het hek wilde plaatsen. Ze gaf als antwoord, maar jongen, dat hekje ziet er niet verzorgd uit zonder verf. Ik gaf als antwoord, dan krijgt u een aantal schilders, die de komende jaren met uw hek bezig zijn. Ze moest lachen bij het idee. 
 
De schilders heb ik op het hek geplaatst. Ik vermoed dat ze nog niet veel zijn opgeschoten, ondanks dat ze het weer wel mee hebben.  
 
Bij Eetcafé de Boerderij had ik al bedacht, dat er een muziekband met 2 toeschouwers kon staan.  Eerst de poppetjes geplaatst met poster buddy. Foto gemaakt, maar het stond niet zoals ik het wilde. Na 20 minuten de juiste formatie gevonden.  
   
Het was tijd voor de laatste 2 taferelen.  
 
Het hekje biedt vele mogelijkheden. Nu nog de juiste poppetjes erbij zoeken. De keuze uit 200 poppetjes, was toch wel snel gemaakt.  
Een vrouw met een kettingzaag, die een stuk hout zaagt en een kunstschilder. Ik had een potje met verf meegenomen, voor het geval ik de verf nodig zou hebben, voor de schilders op het hek.  
 
Terwijl ik bezig was met het plaatsen van de kunstschilder, hoorde ik 2 mensen praten.  Ze spraken over de kunstmaand. Zegt de ene meneer; de kunstenaar het miniaturenproject in Leeuwarden komt deze week ook naar Ballum. Hij maakt een route door het dorp. Oh wat leuk, zei de andere. Dan kom ik zeker kijken.  

Ik zwaaide, later kwam hij naar mij toelopen. Kan ik je helpen, zei de meneer. Ik zei; ik ben de man uit Leeuwarden. Oh zei hij, wat leuk om je te ontmoeten. Je werkt bij Ziggo. Ik keek hem verbaasd aan. Hij zei tegen mij, mijn zoon werkt ook bij Ziggo. Hoekstra. Oh ja, die ken ik.   
Hij riep de andere man er ook bij. Dit is hem, zei hij trots. De fotograaf had mij eerder gesproken. Hij had de route gelopen in Leeuwarden.  
Nog even met meneer Hoekstra op de foto. De foto later naar mijn collega geappt.  

Het laatste tafereel was klaar. Afscheid genomen van Nanne en meneer Hoekstra. Het was tijd om de spullen naar het hotel te brengen. Op de terugweg kreeg ik een euforisch gevoel. Ik had het gedaan. Een route op een andere locatie in Nederland. Een gevoel van Trots.  ‘s Avonds heerlijk gegeten in Eetcafé de Boerderij. Hier ook weer uitstekende bediening en heerlijk gegeten. 
 
Na het eten, naar de kamer gegaan. Laptop opgestart. De foto’s uitzoeken. Beschrijving maken van de taferelen en de locatie waar ze staan. Op e-mail naar Gitte van de Kunstmaand Ameland gestuurd.  
Ik werd op Facebook getagd in een bericht. Nanne de fotograaf, die ik ’s middags was tegengekomen had een blog gepost.  De blog is te vinden op Miniature People figuurtjes van Michel Tilma worden absoluut een groot succes
 
Woensdag 27 oktober 2021 
 
Ik werd om 7:30 uur wakker.  Espressoapparaat aangezet. Tijd voor een douche. Toen ik terugkwam in de kamer, was de espresso klaar. Wederom een rustig begin van de dag.  
Om 9:00 uur naar het restaurant gelopen voor het ontbijt. 
 
Na het ontbijt was het tijd om de rugzak in te pakken. Voor 10:30 uur uitchecken.  
Ik had een reactie van Gitte op de e-mail van gisteren. Ze vond de taferelen prachtig.  
 
Inmiddels was het tijd om de kamerdeur achter mij te sluiten. Had eerlijk gezegd nog wel dagen hier willen logeren. 😊 
Nog even met een aantal mensen gesproken, die in het hotel werken. Ze vonden het gaaf dat ik een miniaturenroute had gemaakt. Ze kenden het van Leeuwarden. Ze gingen op zeker de miniroute wandelen. Ik heb hen bedankt voor het verblijf in het hotel. Was goed geregeld. 
 
Ik had nog genoeg tijd om alle taferelen nog langs te gaan. Bij het gemeentehuis 2 doosjes met reserve miniaturen gebracht. Mocht er iets kapotgaan, dan kan het worden hersteld.  
Langs alle bewoners gegaan om aan te geven waar de taferelen bij hun woning staan. Makkelijk als bezoekers de taferelen na lang zoeken niet kunnen vinden.  
Ik had de smaak van het wandelen wel te pakken. Het dorp uitgewandeld over de verbindingsweg tot de Pietje Miedeweg en toen weer terug. (4 km) 
 
Het was inmiddels 11:00 uur. Ik had nog even de tijd.  De veerboot vertrekt om 15:00 uur. 
Na de lunch, had ik zoiets van. Het is nog 2 uren voordat de bus vertrekt naar Nes. Ik kan ook gaan wandelen. Dezelfde route als de vorige keer. Nu heb ik meer tijd, dan toen.  
Zogezegd zo gedaan.  Ik kwam om 14:20 uur bij de veerhaven aan. Tijd over voor een bakje cappuccino en een koude Rivella bij The Harbour Ameland. 
 
De veerboot zag ik de haven invaren. Het was tijd om Ameland te verlaten.  
 
Ik wil iedereen die ik heb gesproken in Ballum bedanken voor de vriendelijkheid, voor het mogelijk maken, dat ik de taferelen op of voor de woningen, restaurant, slijterij en gemeentehuis mocht plaatsen.  

De organisatie van de Kunstmaand Ameland bedankt voor deze kans en het nieuwe avontuur met de Miniature People.  
 
Ik kom in de maand november terug om de Kunstmaand Ameland live mee te maken.  
  
De route is te vinden op 
 
Miniature People Ameland
 

  1. Steenhouwer (Gemeentehuis)  
  1. Kussend stel, fiets staat tegen het bankje geleund (Gemeentehuis)  
  1. Bouwvakkers (Nobeltje Slijterij)  
  1. Backpackers op stenen hek (Camminghastraat)  
  1. Vrouw gooit emmer water leeg in de put (Camminghastraat )  
  1. Schilders op hek Nobel rijwielverhuur ( Camminghastraat)  
  1. Muziekband en publiek bij Boerderij  (Camminghastraat)  
  1. Vrouw met bijl slaat stuk uit hek  (Camminghastraat)  
  1. Kunstschilder zittend op een stoeltje. Camminghastraat) 


Dit vind je misschien ook leuk...