De regenpijp

Er was zaterdag geen regen voorspeld. Het was een goede dag om op pad te gaan.  
Ik had sinds maandag geen berichten meer ontvangen, dat er taferelen verdwenen of kapot warden. Een goed moment om locaties te zoeken voor nieuwe taferelen.  
 
Maar ik kon het niet laten om eerst een gedeelte van de route te wandelen. Wil toch altijd zeker weten, dat er geen taferelen kapot zijn. Terwijl ik aan het wandelen ben, schieten mijn ogen langs de muren op zoek naar richeltjes, gaten, spleten, vensters etc.  
Op de Tweebaksmarkt zie ik een regenpijp aan de muur hangen, die onder rond afloopt, zodat het regenwater de straat opgaat.  Interessant.  Een idee schiet door mijn hoofd. Het idee om nu op de stoep te gaan liggen voor de regenpijp, voelt niet goed. Het is druk op straat en er is niet veel ruimte om elkaar te passeren, kans dat iemand boven op mij gaat staan is aanwezig. 
Ik besluit om op zoek te gaan naar een regenpijp, die hoger boven de grond hangt.  
 
Onderweg kom ik meerdere mensen tegen met een routekaart. Enthousiast rennen kinderen naar de taferelen. In de Bollemanssteeg vraagt een vader aan mij; even op herstelronde?  
Ik raak met ze aan de praat. Ze hadden net het laatste tafereel gevonden.  Vroeg of ze het verrassingstafereel ook hadden gevonden. Die hadden ze niet gevonden.  Verteld waar ze deze konden vinden.   
Ik had ze ook verteld van de regenpijp. Toen we afscheid namen, zei de mevrouw; als we een geschikte regenpijp tegenkomen, dan sturen we jou een bericht.  
 
Het was inmiddels half drie een ik vond het wel genoeg voor vandaag. Naar de fietsenstalling gegaan om de fiets op te halen. Toen ik over de Voorstreek fietste dacht ik, ik wil toch een tafereel plaatsen bij onder de regenpijp. Door de Koningsstraat naar de Tweebaksmarkt. Het was rustiger dan eerder op de middag.  
De fiets neergezet, de rugzak uit de fietstas gehaald. Eens kijken welke miniaturen er kunnen staan. 
Een rubberbootje met twee mensen erin. Deze voor een kwart in de regenpijp gedaan. Er ontbrak iets. De stenen waren niet nat en in de regenpijp lag ook geen water. Een flesje water was de oplossing. Water op de stenen en in de regenpijp gedaan. 
 
De camera op de grond gezet. De (draad) afstandsbediening aangesloten. Scheelt op de grond liggen. De scherpte handmatig ingesteld en schieten maar. Ik was tevreden.  
 
Toen ik thuiskwam de foto’s op de harde schijf gezet. Eerste dat opviel was de droge plekken op de straatstenen. Dat kan en moet beter.  
 
Vandaag de spullen gepakt en naar de Tweebaksmarkt gefietst. Normaal ben ik niet blij als het onderweg regent, maar nu was ik dolblij.  
Toen ik bij de regenpijp aankwam, kwam er water uitgestroomd. De straatstenen waren nat en bleven nat.  
Het rubberbootje en de twee mensen weer voor een kwart in de regenpijp gedaan. Een droge doek op straat gelegd, de camera erop gezet. De draad afstandsbediening aangesloten. De scherpte handmatig ingesteld.  Het feest kon beginnen.  
 
Toen ik klaar was met foto’s maken en bezig was met inpakken van de spullen, liep een mevrouw langs. Ze zei, is het gelukt met het bootje in de regenpijp? Ik was verbaasd en dacht ik heb alles ingepakt. Ze was eerder langsgelopen en had aandachtig gekeken. Ik heb dat nooit in de gaten gehad.  Een leuk gesprek gehad. Ze had de route gewandeld met haar moeder en ze vonden het prachtig.  

Het was tijd om naar huis te gaan. Thuis de foto’s op de harde schijf gezet. Deze keer was ik tevreden.  
 
Na Leeuwarden is Ballum ook een succes. De afgelopen weken veel foto’s voorbij zien komen op social media van de taferelen. Enthousiaste reacties. Mooi om te zien dat mensen genieten van de taferelen.  Ik kreeg een e-mail van mevrouw Mondt. Zij had de route in Ballum gelopen en vond het verrassend.  Ze had miniaturen gebruikt voor kijkdozen en deze had ze over. Ze vroeg of ik ze wilde.  
Vrijdag kreeg ik de doosjes met miniaturen binnen en een gaaf boekje  
https://www.riawesterhuis.nl/wisselblik.html.  Blij mee.  

Op 17 november 2021 plaatste persbureau Ameland een artikel met een filmpje over de miniaturen. 
https://www.persbureau-ameland.nl/miniature-people-in-ballum 

“Kunstmaand Ameland heeft altijd weer verrassingen in petto en dit jaar is de route langs de Miniature People van Michel Tilma zo’n verrassing” 
Een heel mooi compliment.  
 
Het was weer een mooie week.  
Iedereen die de route in Leeuwarden of Ballum heeft gelopen, dank jullie wel.