2020

2020

Het was een vreemd jaar, maar voor mijn project een prachtig jaar.

In januari 2020 doorgegaan met het plaatsen van taferelen.  Ook in  januari opnames voor Man Bijt Hond (uitgezonden 29 januari 2020). Heel veel positieve reacties gehad. Na de uitzending gingen nog meer mensen de route lopen.  TV opnames voor Leo Middelsé. Alles ging als een sneltrein.

Toen werd het maart. Op 14 maart kwamen de maatregelen vanwege COVID-19. De Horeca, sportscholen gingen dicht tot 1 juni 2020. Er werd iedereen geadviseerd om vooral thuis te blijven en alleen voor het hoognodige de straat op gaan. Er was veel onduidelijk.

Ik besloot om de weken niet op pad te gaan om nieuwe taferelen te plaatsen.  Geadviseerd om de route niet te lopen. Wel heb ik een controle en herstelronde gedaan een week later. Ik kreeg van mensen die het project volgen berichten met de vraag of de miniaturen wel op 1,5 meter stonden en niet meer dan 3. Ik stelde ze gerust door een antwoord te sturen. De miniaturen per drie en waar kinderen staan met meer. Allemaal op 1,72 cm (schaal 1:87)
In april begonnen om taferelen te plaatsen. In spelen op de huidige situatie.  

Op 25 april een tafereel dat betrekking heeft op de Covid-19 maatregelen. Bezoek verpleeghuis tijdens de Coronacrisis. Een echtpaar in een rolstoel achter glas en aan de andere kant stonden en vader en zijn twee kinderen.
Dit tafereel viel een journalist van RTL nieuws op. Hij wilde graag een item maken over het tafereel.

Het project leefde nog meer dan de maanden ervoor. Kreeg verzoeken van mensen, dat er bij hen een plek was in de gevel, tussen stenen, op de kozijnen. 
Langs locaties gefietst in de binnenstad. Foto’s gemaakt vanuit verschillende perspectieven.
Later een aantal verzoeken weer bezocht en een tafereel geplaatst. Onder andere kinderen te spelen en ouders op het bankje in de Heerestraat bij Angela Rozema Oog voor ontwikkelingen. In de Nieuwe Oosterstraat t.h.v. Jouw Dagelijkse Kost een fietser die aangehouden wordt door een agent geplaatst. Er mag tussen 21:00 en 9:00 niet gefietst worden in de Nieuwe Oosterstraat. Een aantal miniaturen die aan het tuinieren zijn geplaatst in de Vijzelstraat.

Er kwam een verzoek van de familie Span. Ze waren van een plan een route te maken langs een aantal miniaturen, door middel van Geocaching. Dit vond ik tof en heb mijn medewerking verleend.


Het idee om de stickers te vervangen door kunststofbordjes werd een feit. Anne Hoekstra ontwierp een bordje met een QR code.  Om iedere bewoner van de locatie waar een tafereel staat op de hoogte te brengen van mijn plan, stuurde ik een e-mail of deed een brief in de brievenbus. Iedereen reageerde positief. De stickers vervangen door een bordje met een QR code. Het leek direct netter en professioneler.

In juni kreeg ik een bericht van Heleen Kerkhof. Sjoerd Feitsma de wethouder nam afscheid op 3 juli. Het leek haar leuk om een miniatuur te plaatsen die uitkeek op het kunstwerk dat op het gemeentehuis werd gemaakt.  Het leek mij een tof idee.  Met toestemming van de torenwachter van de Oldehove de miniatuur geplaatst. Ben de weken erna nog vaak terug geweest. De miniatuur vangt teveel wind. Tegenwoordig staat hij in het doosje vastgeplakt.

Het was inmiddels vakantie en in de binnenstad werd het drukker. De route werd nog meer gelopen.
Mensen bleven in eigen land en gingen op pad in  middelgrote steden. Ik had een advertentie geplaatst en merkte via mijn sociale mediakanalen, dat mensen uit het hele land naar Leeuwarden kwamen. Om de binnenstad te bekijken en de Miniature People Leeuwarden route te lopen.
Dit had ik nooit verwacht.  De route is  een toeristische attractie geworden.

Ik kreeg vaak de vraag of de routekaart ook op papier beschikbaar zou komen. Ik heb lang getwijfeld, omdat ik iedere week nieuwe taferelen plaats en de kaart snel verouderd is.
Bij de VVV Leeuwarden kwamen steeds meer toeristen aan de balie, die graag informatie of een routekaart wilden van de Miniature People Leeuwarden.
Henk van A Guide to Leeuwarden is aan de slag gegaan en op 4 september 2020 ging de routekaart op 4 locaties in de verkoop. Het liep storm waardoor ze binnen 24 uur op waren.

Vier maanden later is de 7de druk onderweg van de drukker.

In september werd mijn project meegenomen in de promotiekrant van Visit Friesland en Visit Leeuwarden.

In oktober werd ik zelf getroffen door Covid-19. Waar ik dacht dat ik na een week wel weer fit zou zijn om op pad te gaan, kwam ik bedrogen uit. De vermoeidheid bleef.
Ondertussen  werden taferelen vernield of meegenomen.  Gefrustreerd en boos was ik. Het schoot meerdere malen door mijn hoofd om te stoppen met het project.

Ik kreeg berichten van mensen die mij een hart onder de riem staken. Mensen boden aan om de taferelen te herstellen. Een aanbod van Taxi Sjoerd, die mij langs taferelen wilde rijden.
Een aantal miniaturen werden door Marcel Spoelstra op hun locatie teruggezet. Hugo van de Horecapolitie plaatste een miniatuur in de Haniasteeg terug op zijn plek.
Op 7 november met Kevin Boelhouwer langs 5 taferelen gereden en opnieuw geplaatst.
14 november met Taxi Sjoerd langs de overige de 5 kapotte taferelen gereden.

De laatste weken gaat het gelukkig beter en heb ik ook energie om af en toe de stad in te gaan en nieuwe taferelen te plaatsen of onderhoud te plegen.

De positieve dingen van het afgelopen jaar blijven mij bij. Heb een hoop nieuwe mensen leren kennen. Het Miniature People Leeuwarden Project is landelijk bekend en is een succes geworden.

Iedereen bedankt voor het wandelen, de fijne en gezellige gesprekken tijdens mijn werkzaamheden op de locaties.  

A Guide to Leeuwarden bedankt voor de stadswandelingen. Henk bedankt voor de samenwerking.
Ut Streekie, VVV Leeuwarden, CEZZ, Jouw Dagelijkse Kost, Afuk , de  Treinpassage en Hotel t Anker bedankt voor het verkopen van de routekaart.

Allemaal fijne kerstdagen en een gezond 2021 toegewenst.